Niet alleen ondersteunen, maar ook écht iets toevoegen voor de klas

Een onderwijsambassadeur in de klas betekent extra aandacht voor leerlingen én verlichting voor de leerkracht. Op basisschool De Olijfboom in Almere vormt leerkracht Sebastian Doeze Jager samen met onderwijsambassadeur Ine Gispen een sterk duo. Hun samenwerking laat zien hoe een frisse blik van buiten het onderwijs verrijkt.

Wie:

  • Ine Gispen (onderwijsambassadeur)
  • Sebastian Doeze Jager (leerkracht basisschool De Olijfboom in Almere)
  • Meintje Spijker (directeur Stichting Onderwijsambassadeurs)

“Vanaf dag één gaat het eigenlijk heel makkelijk: samen klikken we goed,” zegt Sebastian Doeze Jager. Hij is leerkracht bij basisschool De Olijfboom in Almere en kreeg vorig jaar de vraag of hij interesse had om hulp te krijgen van een onderwijsambassadeur in zijn klas. Daar had hij wel oren naar, want met een grote groep leerlingen en een gevarieerde dynamiek in de klas is extra ondersteuning altijd welkom. Al snel bleek de samenwerking met Ine Gispen een schot in de roos. “Je merkt dat het werkt voor de klas, en dus ook voor mij. Het is gewoon fijn als je twee paar handen extra in de klas hebt die de kinderen kunnen helpen.” Door de aanwezigheid van Ine krijgt Sebastian meer ruimte om zich te richten op individuele begeleiding, terwijl Ine leerlingen ondersteunt die extra aandacht nodig hebben. Door bijvoorbeeld een kleine groep apart te nemen, te helpen bij zelfstandig werken of simpelweg te zorgen voor rust in de klas: hun samenwerking maakt het onderwijs niet alleen efficiënter, maar ook leuker. “We hoeven niet eens veel af te stemmen, want het gaat gewoon vanzelf. We voelen elkaar goed aan en dat geeft ontzettend veel rust in de klas.”

Onderwijsambassadeurs zijn mensen die zelf buiten het onderwijs werken of met pensioen zijn en die zich minimaal een half jaar vrijwillig één  schooldag per week inzetten voor het onderwijs. Ze brengen werkervaring en talent mee van buiten het onderwijs en maken impact. Zij bieden structureel ondersteuning in de klas of binnen een schoolorganisatie. Dat geeft leerkrachten lucht en zorgt voor ruimte. Ruimte om leerlingen net wat meer aandacht te geven en het werkgeluk van leerkrachten te vergroten. Tegelijkertijd verhogen onderwijsambassadeurs ook hun eigen werkgeluk. Doordat zij zich betekenisvol kunnen inzetten voor een sector die dat heel hard nodig heeft. In sommige gevallen leidt dat zelfs tot een betaalde baan in het onderwijs.

Elke woensdag voelt als een cadeautje

Ine is enthousiast over haar werk als onderwijsambassadeur. Ze was al een tijd op zoek naar vrijwilligerswerk naast haar baan als gemeenteambtenaar, en vindt de combinatie met haar rol als onderwijsambassadeur inspirerend: “Elke woensdag voelt als een cadeautje. Het is echt een verrijking van mijn week. Ik krijg zoveel energie van de kinderen en van het samenwerken met Sebastian. In het begin vond ik het spannend, maar al snel voelde ik me helemaal thuis in de klas. Ik merk dat ik echt iets toevoeg als ik even wat extra aandacht aan een kind kan besteden, of Sebastian wat ademruimte geef. En ik leer zelf ook nog elke week bij! Soms kom ik thuis en oefen ik rekenmethodes met mijn man, gewoon omdat ik zo enthousiast ben. Dit werk geeft me voldoening en ik zou het tot aan mijn pensioen willen blijven doen.”

Zorgvuldig matchen

Sebastian en Ine zijn een perfecte match, maar die komt niet zomaar uit de lucht vallen. Meintje Spijker is directeur van Stichting Onderwijsambassadeurs en was destijds betrokken bij het maken van deze match. Meintje zegt: “We kijken bij elke match zorgvuldig naar persoonlijkheid, werkstijl en de dynamiek binnen het schoolteam. Het gaat niet alleen om vaardigheden, maar vooral om de klik tussen de ambassadeur en de leerkracht. Die samenwerking moet natuurlijk en soepel aanvoelen.” Dit zorgvuldige proces begint met een online kennismakingsgesprek waarin wordt gekeken naar iemands achtergrond, motivatie en flexibiliteit. Vervolgens wordt samen met de schoolleider of intern begeleider tijdens een fysiek intakegesprek bepaald welke leerkracht de ambassadeur het beste kan versterken. “We zoeken altijd iemand die niet alleen ondersteunt, maar ook echt iets toevoegt aan de klas. Dat heeft bij Sebastian en Ine duidelijk goed uitgepakt: zij voelen elkaar feilloos aan en vormen een sterk duo in de klas.”

Carrièreswitch

Sebastian en Ine vormen niet alleen een goed team, ze hebben allebei een achtergrond buiten het onderwijs. Sebastian maakte vijf jaar geleden de overstap naar het onderwijs na een carrière in de financiële sector. “Ik werkte bij de Rabobank en was veel bezig met klanten helpen, hypotheken en beleggingen uitleggen. Wat ik vaak terugkreeg was: ‘Als jij het uitlegt, snap ik het pas echt.’ Toen dacht ik: misschien moet ik hier iets mee doen.” Hij ontdekte dat het basisonderwijs veel beter bij hem paste en maakte de overstap via een zij-instroomtraject. Voor Ine was het onderwijs een compleet nieuwe wereld. “Ik ben begonnen met Sebastian in groep 4, maar het jaar erop kwam de vraag of ik ook mee wilde naar groep 7. Daar stond ik eerst sceptisch tegenover,” vertelt ze. “Ik had ervaring met jongere kinderen en wist niet of ik wel in groep 7 zou passen. Maar ik wilde het toch gewoon proberen, zonder verwachtingen.” Al snel voelde ze zich thuis, ook in groep 7. “Ik heb het echt getroffen hoe het hier gaat,” zegt Ine enthousiast. “Het is zo fijn werken, en die kinderen… ze zijn allemaal zo lief!” Sebastian ziet dat ze in korte tijd helemaal haar draai heeft gevonden. “Vanaf dag één ging het eigenlijk al vanzelf.”

Kruisbestuiving

“Wat we hier zien, is precies waar het bij onderwijsambassadeurs om draait,” zegt Meintje. “Het is een win-win: leerkrachten worden ondersteund, leerlingen krijgen meer aandacht en onderwijsambassadeurs ontdekken hoe waardevol en inspirerend het onderwijs kan zijn.” Volgens Meintje draait het niet alleen om extra handen in de klas, maar om een bredere verrijking van het onderwijs. “We halen de samenleving de school in en dat maakt het onderwijs dynamischer, veelzijdiger en sterker. Veel leerkrachten hebben nooit ergens anders gewerkt, terwijl onderwijsambassadeurs vaak uit een totaal andere sector komen. Dat zorgt voor kruisbestuiving: nieuwe perspectieven, frisse energie en een waardevolle uitwisseling van kennis en ervaring.”

“Eigenlijk was het helemaal niet mijn insteek, maar naar 2 jaar kon ik er niet omheen: 30% van de onderwijsambasasadeurs maakt de overstap naar werken in het onderwijsveld. Ze worden bijvoorbeeld leerkracht, onderwijsassistent of begeleider in het PO. Dit is echt een enorm voordeel.” – Meintje Spijker

Dat deze aanpak heel effectief is, blijkt wel uit de cijfers. “Dertig procent van de onderwijsambassadeurs maakt uiteindelijk de overstap naar het onderwijs. Eerst noemde ik dat bijvangst, maar inmiddels zie ik het als een enorm voordeel. Het toont aan hoe krachtig en inspirerend het onderwijs is, en hoe belangrijk het is om mensen op een laagdrempelige manier te laten kennismaken met dit mooie vak.” Meintje ziet het succes van onderwijsambassadeurs als een voorbeeld van hoe onderwijs en maatschappij elkaar kunnen versterken. “Onderwijs is geen gesloten systeem. Het is een voortdurende wisselwerking met de samenleving. En die wisselwerking maakt uiteindelijk iedereen beter.”

Meer informatie

Weten hoe je ook een onderwijsambassadeur op jouw school kunt inzetten? Of ben je geïnteresseerd om zelf op deze manier de stap naar het onderwijs te maken? Neem dan contact op met  Stichting Onderwijsambassadeurs.