“Je moet jezelf blijven ontwikkelen. Het onderwijs staat nooit stil.”

Regioverhalen

Wie: Cora Posthumus
Functie: NT2-docent
Onderwijsinstelling: Taalcentrum Almere
Sector: primair onderwijs

Na een periode in de psychiatrische verpleegkunde keerde Cora Posthumus in 1998 terug naar het onderwijs. “Ik volgde in mijn vrije tijd een herintrederscursus, omdat ik voelde: ik moet iets doen. Alleen een diploma is niet genoeg.” Sindsdien heeft zij zich elk jaar opnieuw verdiept in haar vak, van NT2-didactiek tot de opleiding tot leescoördinator en schoolopleider.

Wat Cora drijft? De overtuiging dat ze haar leerlingen alleen goed kan begeleiden als zij zelf in ontwikkeling blijft. Toen er binnen haar school aanvankelijk weinig aanbod was, nam ze zelf het initiatief om zich te professionaliseren. “Gelukkig denkt de huidige directie daar heel anders over.” Inmiddels zijn er binnen het team structurele ontwikkelmomenten, intervisies en wordt kennis gedeeld tijdens studiedagen.

Een krachtig voorbeeld is het NT2-traject dat Cora samen met collega’s volgde. “Het was op maat, praktisch toepasbaar, en we pasten het meteen toe in onze lessen. Dat werkt.” Inmiddels doet iedere nieuwe collega het traject mee. Zo is er een stevige basis ontstaan binnen het team.

Ook de schoolleiding speelt hierin een actieve rol. “Onze teamleiders doen zelf mee aan de opleiding. Dat maakt het verschil: ze weten wat er geleerd wordt en kunnen het team gericht ondersteunen.” Jaarlijks voert het team ontwikkelgesprekken waarin wensen en ambities worden besproken, met zicht op het nieuwe schooljaar.

Tijd blijft een uitdaging. “Ontwikkeling kost energie, en het lukt zelden onder werktijd.” Toch blijft Cora zich inzetten, ook voor collega’s: als buddy voor starters, als trainer voor NT2-onderwijs, en als leescoördinator. Haar wens? Een NT2-coördinator op elke school.

Cora’s tip voor NAPL:
“Geef starters een goede begeleiding en tijd voor hun ontwikkeling. Door het lerarentekort is dat vaak het eerste wat wegvalt. Maar daar begint duurzame kwaliteit.”

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.